Výběrová káva Kostarika SAN FRANCISCO z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny borůvkové žvýkačky, nugátu a medu.
San Francisco je název oblasti centrální Cordillery ale také jméno farmy Edgara Fallase Solise a jeho rodiny. Při pěstování využívají řadu technik z biodynamiky a aktivně se vzdělávají ve studiu klimatických změn. Kávové plantáže jsou na 12 hektarech střídavě osázeny i banánovníky, citrusy a avokády, což zvyšuje tolik potřebnou komplexnost a diverzitu místního životního prostředí. Edgar je producent již druhé generace. 55 letá farma je osázená původními odrůdami, jako je Caturra a nyní je nově vysázená odrůda Catuai a Catimore. Dostávají sazenice z národního výzkumného centra Icafe. Na vrcholu sezóny na sklizni pracuje 15 lidí s rodinou.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní a nenávratně tak zničit celý lot.
- Nadmořská výška: 1.750 m. n. m.
- Sklizeň: duben 2021