Bez kávy jednoduše nemůžete žít, ale kofeinu už bylo moc? Nevadí. Úžasnou kávu si můžete vychutnat i bez kofeinu. Třeba skvělou sladkou Comalapu z Mexika, která nabízí chuť meruněk, karamelu a čokolády. Tuhle dobrotu připravili v pražírně Idylika a je vhodná na espresso.
Káva se v Mexiku pěstuje takřka všude, nejvíce je ale situovaná do jižní poloviny země, kde je celoročně tepleji. Zde nalezneme i tři největší kávové regiony: Chiapas, Oaxaca a nejstarší region Veracruz. Právě z regionu Chiapas pochází tato zrnka. V této oblasti se všechna káva zpracovává ručně a tradičně. Moderní technologie si sem cestu ještě nenašly. Většina farmářů plody fermentuje v malých nádržích a suší na dvorech.
V procesu odstranění kofeinu byla použita voda z nejvyšší hory Mexika Pico de Orizaba. jde o nejšetrnější způsob dekofeinizace, kdy se zrna horskou vodou promývají a chuť kávy zůstane nedotčená.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu.