Výběrová káva Mexiko JUBA GUERRERO ze švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny makadamových ořechů a broskví s příjemným aroma mléčné čokolády.
Tato výjimečná káva je součástí dlouhodobého projektu, jehož cílem je posílit postavení kávy v regionu. Producenti, kteří se projektu účastní, dostávají trojnásobek tržní ceny. Kávu začali pěstovat Španělé na pobřeží v pohoří Sierra de Atoyac a většina pracovních sil na sběr kávy pocházela z nejchudších oblastí Guerrera - z oblasti známé jako Montaña Alta. Tito dělníci pěstovali kávu na svých dvorcích a pomalu se z ní stávala důležitá plodina zajišťující obživu mnoha lidem. V současné době je pro tuto oblast charakteristická produkce ekologické kávy. Guerrero produkuje téměř výhradně kávu zpracovanou suchou metodou, což je v Mexiku, kde se více než 90 % veškeré vyvážené kávy zpracovává metodou promytou, vzácné. Chudé poměry v zemi ovšem nejsou pro kávový průmysl ideální. Na pomoc přišel Miguel Guevara prostřednictvím společnosti Ensambles Cafes Mexicanos, která v roce 2017 zahájila projekt zaměřený na pěstování výběrové kávy v této oblasti. Miguel spolupracuje s výrobci na zlepšení kvality a pomáhá jim oslovit různé trhy. Projekt podporuje také získáváním regionálních finančních prostředků na financování školky, místních skladů, budování stanic atd. Prvními odvážlivci, kteří se k této iniciativě připojili, byly ženy. Tyto ženy si říkají "Evy", což odkazuje na první ženu Evu. Rozhodli se projekt nazvat JUBA, což v jejich rodném jazyce Mefa znamená hora. Nespokojenost s nízkými cenami umožnila rychlý růst tohoto projektu, který se během pěti let zvýšil z pěti na současných 33 pěstitelů.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.900 m n.m.
- Farmář: 33 rodinných farem