Kávoví nadšenci z Brna, co kombinují výbornou kávu s cool, snadno zapamatovatelnou grafikou, to jsou Industra Coffee. Tentokrát si pro vás připravili čerstvou sklizeň z Mexika, upraženou na příjemně sladký, harmonický filtr. V šálku se těšte na plné tělo s chutí po švestkách, panele a mandlích v čokoládě.
Stát Guerrero je jedním z 16 mexických států produkujících kávu, 80 % území tu zabírají hory a hlavní hospodářskou činností je zemědělství. Pro oblast je charakteristická produkce suše zpracované kávy pěstované ve stínu, což je v Mexiku vzácné - více než 90 % z celkového množství kávy tu totiž tvoří promytě zpracovaná zrna.
Za touhle kávou je práce skupiny 20 žen, které celý život bojují proti každodenní diskriminaci, a to v prostředí, kde jsou ženy silně marginalizované. V extrémně chudém regionu je obchodování s lidmi velkým problémem a výměna dcery za zvíře nebo za peníze je v některých komunitách stále běžným jevem. Ženy v Guerreru nemohou vlastnit půdu, přestože někdy vykonávají veškerou práci, protože muži jednoduše emigrují na sever, za lépe placenou a prestižnější prací do měst. Tým Ensambles ale dbá na to, aby peníze za svou práci dostávaly právě ženy producentky, nikoli jejich manžel, otec, syn nebo bratranec.
Suchá metoda zpracování kávy, známá také jako naturální, je jedním z nejstarších způsobů, jak kávu po sklizni zpracovat, a je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky. Při této metodě se kávová zrna suší přímo v plodech, což znamená, že se bobule nechávají na slunci, pravidelně se otáčí a zakrývají při nepřízni počasí. Při správném postupu pak vznikají v kávě jedinečné komplexní chutě. A protože nedochází ke kontaktu s vodou, lze tímto postupem výrazně zabránit vzniku případných kvašených, výrazných fermentovaných chutí.