Pražína Industra Coffee má narozeniny a my máme přání jediný. Slavte s námi! Na zdraví si můžete přiťuknout šálkem jejich nových mexických zrnek od úžasné farmářky Maricely Esperón. Tato sladká naturálka vám do šálku přinese exotické tóny papáji, mučenky a jemnost čaje.
Maricela Esperón vyniká z mnoha důvodů: je to žena producentka, která bojovala za vlastnictví půdy. Nyní vlastní 7 pozemků o celkové rozloze 5 hektarů a vede zdravý rodinný podnik ve vysoce mužské kultuře. Je mladá, je jí kolem 30 let, a přestože nejprve na několik let emigrovala do velkoměsta, rozhodla se vrátit na farmu a nyní se plně věnuje produkci kávy. Nespokojila by se však s komerční výrobou a prodejem kávy a tak aktivně hledala způsob, jak kávě přidat hodnotu. Maricela se s importérem Industry, týmem Ensambles seznámila v roce 2017 na místní kávové soutěži, která podnítila její zájem o výběrovou kávu. Produkuje suše zpracovanou kávu v La Mazateca, oblasti Oaxaca, která je známá svými chladnými teplotami a častými dešti, což činí sušení velmi náročným. 99 % producentů v tomto regionu volí promyté kávy, ale Maricela se rozhodla jít proti hlavnímu proudu – 90 % její úrody tvoří suše zpracovaná káva. Kromě nejmodernější sušící konstrukce na zastíněných vyvýšených lůžkách věnovala Maricela a její rodina sušení obrovskou péči, například každý večer ukládala sušící se třešně v pytlích do svého domu, aby je neovlivnila rosa, a druhý den je na lůžka položila nové.
Třešně jsou ponechány po sklizni sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhaly plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.