Výběrová káva Mexiko MIXTECA z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny mrkvového dortu, pekanových ořechů, sušenek a spousta sladkého červeného ovoce.
Kávu z Mexika jsem na espresso zařadil vůbec poprvé. Donedávna byla totiž výběrová káva z Mexika moc neobvyklá. Tento můj názor se však změnil po ochutnání několika lotů od společenství farmářů z oblasti Mixteca a Sierra Norte. Bratři Pérezové a Santiagové tu společně pouští do kávového světa neuvěřitelné pecky. Jednou z nich je tahle promytá Typica a Bourbon, kterou jsem se rozhodl pražit pro fanoušky slaďoučkého espressa s lehkým juicy nádechem.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1350 m n. m.