Výběrová káva Mexiko NINDO NDAJÉ z dánské pražírny Prolog Coffee je charakteristická tóny pralinek, pomeranče a medu.
Sierra Mazaetca se nachází vysoko v pohoří Sierra Madre de Oaxaca ve státě Severní Oaxaca a je pojmenována po domorodých lidech. Oaxaca je jednou ze tří hlavních oblastí produkujících kávu v Mexiku. Je to nejvzdálenější oblast a kvůli menší infrastruktůře se v ní obtížně pracuje ve srovnání se sousedními regiony Chiapas a Veracruz. Stejně jako ve zbytku země je většina kávy pěstována domorodými drobnými zemědělci, kteří jsou členy družstev. Členství v družstvech je zde často nutností, protože na individuální bázi většina farmářů v Mexiku vyprodukuje pouze 5-10 kg kávy ročně.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Mazatečtí domorodí obyvatelé
- Nadmořská výška: 1.200 - 1.600 m n. m.