Výběrová káva Mexiko UNION SAN PEDRO z irské pražírny Wild Heart je charakteristická tóny mléčné čokolády, medu a ovoce.
Union San Pedro zastupuje přibližně 180 rodin produkujících kávu a je koordinována společností Salomon Garcia. Salomon je původem z Xanice, jedné z osmi komunit San Pedra, a pomohl založit asociaci na počátku roku 2000. Spolu s původní vedoucí skupinou Salomon pokračoval v zakládání UNTAO na podporu výroby San Pedro, jak se asociace rozrůstala. Průměrný zemědělec v San Pedru má 1 – 4 hektary půdy a obecně velmi malou produkci kávy jako většina producentů v Oaxace. Káva je směsí dvou odrůd, které jsou velmi typické pro Sierra Sur, Mundo Novo a Pluma Hidalgo. Pluma Hidalgo je variantou odrůdy Typica a byla vyvinuta v Sierra Sur, ve městě Pluma Hidalgo, jen několik mil od San Pedro.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Union San Pedro
- Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.