Stýská se vám po teplých letních dnech? Slovenská pražírna Diamond´s Roastery vám pomůže si je připomenout. Jejich nová zrnka pochází z Mexika a mohou nabídnout sladký, ovocný profil, do kterého se zamilujete. V šálku se nevyhnete cheesecaku, žlutému melounu, vanilce či osvěžujícím citrusům.
Mexiko Yucuhiti pochází z farmy Zaragoza Itundujia v malé vesničce Yucuhiti. O tuto farmu se stará farmář Hermenegildo Pérez, jehož přátelé nazývají jen Gildo. V jeho rodině zastupuje třetí generaci farmářů a daří se mu to skvěle. Pomáhá okolním malým farmářům se zpracováním, a zároveň je učí novým trikům při pěstování kávovníků. Kromě toho má i vlastní pražírnu, ve které praží lokální kávové zrno. Gildo preferuje chuť mokro zpracované kávy, a to se projevilo i na jeho kávovém zrnu, které jsme si v zamilovali.
Aztécké zlato - přiléhavý název pro zrnka kávy pocházející z hustě zarostlých svahů mexických hor Sierra Madre a Sierra Nevada. Dnes 9. největší světový vývozce kávy sice bojuje s epidemiemi onemocnění kávovou rzí a erozí půdy, přesto zvládá produkovat kávy vysoké kvality, které právem oslní každého kávomilce.
Tento lot se skládá ze dvou odrůd, Typica a Bourbon. Obě odrůdy mají samy o sobě vysoký chuťový potenciál a i proto jim promyté zpracování svědčí. Během ručního sběru se sklízejí jen zralé třešně a nezralé zůstávají na kávovníku, kde čekají na svou chvíli. Zralé třešně fermentují jen 24 hodin. Následně procházejí procesem promytí a sušení.
- Nadmořská výška: 1350 m n. m.