Výběrová káva Myanmar LONG HAY z české pražírny Mitte je charakteristická tóny nugátu, vanilky a sušených fík.
Farmáři stíháni úřady na jedné straně a prodejem špatně zpracované kávy zprostředkovatelům a prostředníkům na straně druhé, začali hledat nový způsob života. Prostřednictvím sociálních médií se dozvěděli, že jiné farmy dostávají rady od nevládní organizace o tom, jak vytvářet vysoce kvalitní přírodní produkty. Udělali důležité rozhodnutí a naplno se vrhli na pěstování výběrové kávy a stali se skutečně nezávislými. Společnost Indigo Mountain založilo v roce 2017 44 zemědělců ze 7 vesnic v Hopongu v Šanském státě v Myanmaru, kteří byli motivováni k přechodu od pěstování máku k produkci kávy. V roce 2018 se s pomocí Winrock International a USAID skupina rozšířila a stala se společností Indigo Mountain Company. V roce 2021 v ní působilo již 51 zemědělců ze 7 vesnic, kteří momentálně pěstují celkem 75 hektarů kávy (v celém Hopongu je přibližně 452 drobných pěstitelů kávy, kteří v letech 2014-2021 osázeli ~600 hektarů kávy). Vizí společnosti Indigo Mountain je zlepšit životní podmínky farmářů PaO prostřednictvím produkce vysoce kvalitní kávy. Jejich cílem je zajistit svým členům trvalé trhy, přístup k financím a rozšíření kvality.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: Long Hay Village
- Nadmořská výška: 1100 - 1600 m n.m.