Výběrová káva Nikaragua FINCA AURORA - vzorek z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny pečených jablek, vlašských ořechů a karamelu.
'Není to ledajaká káva, pro nás je to výjimečná káva. Celý její proces zpracování prošel pod rukama naší kamarádky Zuzky. Zuzka pracuje již několik let v Nikaragui na několika farmách a pomáhá farmářům vybírat odrůdy, sbírat a zpracovávat třešně, i s exportem kávy.' - pražírna Kmen Coffee Roasters
Zuzka a manželé Ferruniovi, se rozhodli opustit svou lékařskou profesi a zasvětit se světu kávové produkce. Tímto řemeslem nadchli i své děti, a tak se z místní farmy stal rodinný podnik, který zastává ohleduplný přístup jak k okolní krajině, tak ke svým zaměstnancům. Ferruniovi pochází z oblasti Matagalpa, která je v Nikaragui přezdívána “zemí večného jara”, takže zde panují ideální teplotní podmínky pro pěstování kávy.
Tato hybridní odrůda Parainema byla vyšlechtěna v Hondurasu a vyznačuje se odolností proti nemoci napadající kávovníky v době růstu, takzvané “coffee leaf rust”. Často tuto odrůdu pěstují farmáři, kteří nechtějí používat chemické postřiky na rostliny.
Třešně zpracované metodou honey začínají v procesu stejně jako u metody promyté. Po sklizni producenti vyloupali kávové třešně na speciální loupačce úplně bez vody, aby se nevymylo ani trochu cukru a káva zůstala co nejsladší. Stroj lze nastavit tak, aby za sebou nechal různá množství dužiny (slizu), což procesu dodá název - podle toho, kolik slizu na kávě ulpí se následně medová metoda dále dělí např. na white, red, black honey atd. Zelená káva se slizem se nechá uschnout na slunci, kde je nadále kontrolována, aby bylo dosaženo správné míry vlhkosti. Jak napovídá název zpracování, ve výsledné kávě můžeme cítit medovou sladkost.
- Farma: Finca Aurora
- Nadmořská výška: 1 350 m n. m.