Výběrová káva Nikaragua LOS CIELITOS z pražské pražírny Cukrárna Alchymista je charakteristická tóny broskvového ledového čaje, piškotového dortu, karamelových sušenek a kešu oříšků.
Farma se nachází vysoko na stráních nejvyšší hory Nikaraguy Cerro Mogoton, která je pokryta hustým pokryvem borovic a ční i nad níže položená oblaka. I proto se farma nazývá Los Cielitos, neboli nebesa. Pěstování kávy zde není jednoduché, ale Johaně Amador a jejím dvěma synům se daří. Johana zde farmu spravuje pro svou sestru, která žije v USA. Do USA se po vystudování agronomie v Hondurasu vydali pokračovat ve studiu i Johaniny synové Mario a Osler. Vždy se ale navracejí vypomoct na farmu v době sklizně.
Na farmě se pravidelně analyzují vzorky půdy, aby se zvolil správný typ hnojiva, což je metoda obvyklá pro velké farmy, ale ne pro tak malou jako je Johanina (pouhých 6.5 hektarů). Také se snaží postupně zorganizovat pěstování, aby byly všechny loty od stejné odrůdy a postupně nahradit odrůdu Catimor odrůdou Catuaí. K nim ale chtějí přidat i odrůdy neobvyklé pro Nikaraguu právě díky pro ni nezvykle vysoké nadmořské výšce. Farma je ale omezená svou dostupností, cesta na nejbližší promývací stanici vede po prudkém svahu, kde je často nutné šplhat po kluzkém příkrém povrchu po čtyřech. Káva musí být proto donesena 700 m k nejbližší silnici, aby mohla být na stanici dopravena okolo. Právě postavení silnice je nyní největším cílem farmy, což po dosáhnutí velmi zefektivní celkovou práci.
- Farmář: Johana Amador
- Oblast: La Unión, San Fernando, Nueva Segovia
- Zpracování: honey (semiwashed)
- Nadmořská výška: 1 700 m. n.m.
- Odrůda: Caturra