Výběrová káva Nikaragua MONTEZUMBA z nizozemské pražírny Sprout Coffee Roasters je charakteristická tóny ananasu a cukrové třtiny.
V roce 2000 Gloria a Hubert založili farmu. Ta se o dvacet let později rozšířila na přibližně 20 hektarů, ale pouze 12ha je vyhrazeno pro kávové plantáže. Ponechali většinu původního lesa nedotčenou a pěstují kávu pod přírodním baldachýnem liquidambar, guavy a borovic. Gloria a Hubert pěstují především odrůdy Maracaturra, Catuaí, Catimor a Maragogype. Když prší, je velmi obtížné se dostat na farmu autem, protože silnice bývá vystavena povodním. Během období sklizně mnohokrát museli kávu dopravit pěšky, kráčet lesem na místo, odkud ji lze dále transportovat malými nákladními automobily do mlýna k dalšímu zpracování.
Tato káva byla zpracována promytou metodou, kdy jsou kávové třešně ručně sklizeny a přesunuty do zpracovatelské stanice nebo promývací mlýna. Tam se třešně omyjí a následně putují do mechanického stroje, který z nich odstraní dužinu. Kávové třešně se následně přesunou do sudů s vodou, kde jsou po několik hodin vystaveny fermentaci. Z těchto kádí se přesměrují do promývacích kanálů a následně jsou rozprostřeny na vyvýšená lůžka pro účely sušení. Tento proces je přísně kontrolován. Zrnka se pravidelně převrací, aby tak došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo potřebné úrovně vlhkosti.
- Producent: Gloria Rivas a Hubert Aguilar
- Farma: Montezumba
- Nadmořská výška: 1.400 - 1.700 m.n.m.