Chtělo to něco neobvyklého na espresso, ale ne žádnou velkou bláznovinu. A tak si pro vás pražírna Kmen Coffee Roasters vybrala tuto promytou Nikaraguu, která je svěží, šťavnatá a hravá. Na jazyku se vám rozprostře chuť zeleného jablka spolu se sladkou chutí lískooříškového krému a tuhle parádu završí zralý grep. No prostě pecka, která stojí za vyzkoušení!
Družstvo Cafetos de Segovia, založené v roce 2015 sestrami Ana a Martha Albir Sotomayorovými, představuje třetí generaci rodiny hluboce zakořeněné v pěstování kávy v Nikaragui. Jejich posláním bylo zpracovávat a vyvážet vysoce kvalitní kávu ze svých farem a dalších místních statků. Dnes se družstvo může pochlubit více než 40 sezónními pracovníky, včetně 19 žen z regionu Mozonte a 8 stálých zaměstnanců. Ročně vyveze 6 000 quintálů kávy (přibližně 272 500 kilogramů) a poskytuje svým členům technickou pomoc, průběžná školení ke zlepšování kvality a finanční podporu pro vylepšení farmy a odhady sklizně. Jsou držiteli různých certifikací ohledně hnojiv. Farma San Antonio je pojmenována na počest katolické oddanosti rodiny svatému Antonínu Paduánskému. Farmu od roku 2010 vlastní Angelica Maria Hernandez Lopez a její rodina. V současné době ji spravuje její švagrová Heydi Magaly Gomez Rivera, která dohlíží na všechny produkční operace farmy. Farma zaměstnává jednoho stálého pracovníka a najímá dalších pět pracovníků během období sklizně a zpracování. Leží v nadmořské výšce 1400 – 1600 metrů s hlinitopísčitou půdou, která podporuje pěstování odrůd Catuai rojo, Catimor a Parainema.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1400–1600 m n. m.