Nikaragua SAN JOSE

od Idylika

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Idylika
Země původu
Nikaragua výběrová káva Nikaragua
Region
Jinotega
Odrůda
Javanica
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Anaerobní
Chuťový profil
Mléčná čokoláda, Papája, Jasmín
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Tato káva, se sametovým a sirupovým tělem, je skutečný požitek. Jemné tóny papáji jsou v harmonii s květinovou elegancí jasmínových květů. Vrcholem je sladký závěr mléčné čokolády, který zanechává příjemnou dochuť. 

Finca San Jose je farma, o rozloze 46 ha, v oblasti Jinotega a vlastní ji rodina Mierischových. V přímém sousedství se nachází další farma této rodiny. Rodina Mierischových na svých farmách pěstuje několik odrůd — Javanica, Yellow Pacamara, Gesha, Yellow Pacas, Red Catuai.

JavaNica je název, který rodina Mierischových dala stromům ze semen, která obdržela před mnoha lety s označením "Java". Nebyli si jisti jejich přesnou identitou, a tak je nazvali JavaNica (Java + Nicaragua). Tato káva se na jejich farmách osvědčila a v roce 2008 obsadila 2. místo v soutěži Nicaragua Cup of excellence.

Po genetickém testování byla nalezena stoprocentní shoda s odrůdou Java. Tato odrůda má dlouhou historii — je jednou z prvních zdokumentovaných etiopských landraces, které byly shromážděny a přivezeny do dalších pěstitelských oblastí. V tomto případě byla přivezena na ostrov Jáva v Indonésii společností PJS Cramer v roce 1928 a uvedena pod názvem Abyssinia (česky Habeš), jak se tehdy Etiopii říkalo. Tyto rostliny rychle prokázaly odolnost vůči chorobě rzi listové, která pustošila indonéské kávové farmy. Následně byly rozšířeny také na ostrov Sumatra, kde se vyskytují dodnes. O název Java se zasadila exportní společnost Vilmorin, která semena této odrůdy dovezla do západoafrického Kamerunu právě z ostrova Jáva.

Tato zrnka byla zpracována studenou anaerobní metodou, kterou vyvinula společnost Fincas Mierisch. Tato rodinná společnost se řadí mezi průkopníky anaerobní fermentace kávy. V průběhu testování zjistili, že nejlepších chuťových výsledků bylo dosaženo při fermentaci 48-60 h při nízkých teplotách. Třešně jsou uloženy do uzavřených nádrží a následně umístěny do klimatizované místnosti s teplotou pod 10 °C. Po krátké fermentaci se třešně suší na vyvýšených plátnech. Tato metoda umožňuje, aby se charakter odrůdy stále zřetelně projevoval, a zároveň dodává sirupovitou chuť v ústech a sladké tóny ovocných bonbonů.

  • Nadmořská výška: 1 250 - 1 400 m n. m.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5792 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice