Tato káva, se sametovým a sirupovým tělem, je skutečný požitek. Jemné tóny papáji jsou v harmonii s květinovou elegancí jasmínových květů. Vrcholem je sladký závěr mléčné čokolády, který zanechává příjemnou dochuť.
Finca San Jose je farma, o rozloze 46 ha, v oblasti Jinotega a vlastní ji rodina Mierischových. V přímém sousedství se nachází další farma této rodiny. Rodina Mierischových na svých farmách pěstuje několik odrůd — Javanica, Yellow Pacamara, Gesha, Yellow Pacas, Red Catuai.
JavaNica je název, který rodina Mierischových dala stromům ze semen, která obdržela před mnoha lety s označením "Java". Nebyli si jisti jejich přesnou identitou, a tak je nazvali JavaNica (Java + Nicaragua). Tato káva se na jejich farmách osvědčila a v roce 2008 obsadila 2. místo v soutěži Nicaragua Cup of excellence.
Po genetickém testování byla nalezena stoprocentní shoda s odrůdou Java. Tato odrůda má dlouhou historii — je jednou z prvních zdokumentovaných etiopských landraces, které byly shromážděny a přivezeny do dalších pěstitelských oblastí. V tomto případě byla přivezena na ostrov Jáva v Indonésii společností PJS Cramer v roce 1928 a uvedena pod názvem Abyssinia (česky Habeš), jak se tehdy Etiopii říkalo. Tyto rostliny rychle prokázaly odolnost vůči chorobě rzi listové, která pustošila indonéské kávové farmy. Následně byly rozšířeny také na ostrov Sumatra, kde se vyskytují dodnes. O název Java se zasadila exportní společnost Vilmorin, která semena této odrůdy dovezla do západoafrického Kamerunu právě z ostrova Jáva.
Tato zrnka byla zpracována studenou anaerobní metodou, kterou vyvinula společnost Fincas Mierisch. Tato rodinná společnost se řadí mezi průkopníky anaerobní fermentace kávy. V průběhu testování zjistili, že nejlepších chuťových výsledků bylo dosaženo při fermentaci 48-60 h při nízkých teplotách. Třešně jsou uloženy do uzavřených nádrží a následně umístěny do klimatizované místnosti s teplotou pod 10 °C. Po krátké fermentaci se třešně suší na vyvýšených plátnech. Tato metoda umožňuje, aby se charakter odrůdy stále zřetelně projevoval, a zároveň dodává sirupovitou chuť v ústech a sladké tóny ovocných bonbonů.
- Nadmořská výška: 1 250 - 1 400 m n. m.