Pražírna LOT61 si pro vás připravila jejich doposud nejovocnější blend na espresso. Jedná se o blend Etiopie a Nikaragui a v chuti vás překvapí nejen chuť tropického ovoce, ale také funky jahody s čokoládou.
Etiopie
Sara Morrocchi poprvé slyšela o Limmu Kossa ještě v době, kdy pracovala pro Sustainable Harvest. Zaujal ji díky vzácné kombinaci vlastností. Soukromá specializovaná kávová usedlost, která mohla přímo vyvážet a kterou vedl muž známý svým nadšením a poctivostí v místní komunitě, Gidey Berhe Retta.
Nikaragua
Don Teo začal pěstovat kávu před více než 20 lety. Jeho farma Las Marías nese jméno po mnoha Marías v rodině, zejména po jeho dceři. Farma se nachází v odlehlé, ale prosperující vesnici v Jalapě, Nueva Segovia. Když v této oblasti začínal pěstovat kávu, nebyly zde žádné cesty, takže věděl, že to bude náročné.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně).
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.