Výběrová káva Panama CATURRA NASDX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny borůvek, červených hroznů, šípků a cukrové třtiny.
Na farmě Alto Lino, kde se pěstuje káva Caturra a kde se nachází mlýn na kávu a cupping room, je vysázeno celkem 12 hektarů krásných, zdravých stromů. Eugene Altieri přijel do Panamy z Francie, aby se stal občanem, založil rodinu a vytvořil dědictví. Stal se také součástí místní kultury, která mu přezdívá Pipim Estate. Sběr třešní probíhá ručně kvalifikovanou místní pracovní silou, která dbá na to, aby byly třešně zcela vyzrálé. Nasbíraná káva se odváží do mlýna, kde se v uzavřených plastových nádržích podrobuje anaerobní fermentaci. Nepřidává se žádná voda ani syntetické kvasinky. Později se káva pomalu suší na afrických postelích po dobu 21 dní. Po dosažení 11% vlhkosti jsou kávová zrna umístěna do skladu s kontrolovanou teplotou a vlhkostí, kde odpočívají. Tuto oceněnou kávu zařizují naši milí přátelé z rodiny Altieri a je významným účastníkem aukcí Best of Panama.
- Zpracování: NASDX - naturální, anaerobní pomalá fermentace
- Producent: Pipim Estate
- Farmář: Eugene Altieri
- Nadmořská výška: 1300 - 1350 m.n.m.
Doporučený recept pro Hario V60 - 01/02, Hario VCF-01/02 od Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund (zkontrolujte, zda je filtrační vrstva rovná, zabraňte vzniku dutin a kráterů)
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund (dbejte na to, aby při poslední nalévací fázi nezůstaly na stěně filtru žádné kávové zbytky)
- konec v 3:00
- úprava hrubosti mletí: Cílová velikost 600-800 μm
Příklad: 28 otáček od nejjemnějšího nastavení na mlýnku Comandante. Pokud průtok končí po každé minutě, upravte nastavení mletí na jemnější, respektive na pomalejší průtok.
- teplota vody: doporučujeme 93 - 95 °C