Výběrová káva Panama ALTIERI ROLA z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny rumu, zázvoru, medu, máty, cukrové třtiny, karamelu a guavy.
Farma je obklopená panenskými oblačnými lesy národního parku Baru v oblasti známé jako Callejón Seco. Tato oblast se skládá ze sopečné půdy, odvodněné na svahu sopečné hory, v nadmořské výšce, kde se sráží vítr z Tichého a Atlantického oceánu a vytváří mikroklimaty odlišné od zbytku země. Oblast je obklopena cedrovým lesem. Tento lot se skládá z odrůdy Catuai, která se nachází na kopci na jihovýchodní straně sopky Baru v nadmořské výšce 1750 metrů nad mořem. Farma je přímo vystavená slunci a její půda je vulkanická a úrodná. Sběr provádí ručně kvalifikovaní pracovníci, což zajišťuje, že třešně se sbírají jen ty zcela zralé. Shromážděná káva se přenese do mlýna, kde se vloží do uzavřených plastových nádrží, aby se podrobila anaerobní fermentaci.
Tyto třešně se uzavírají do vzduchotěsných sudů (s jednocestným ventilem pro odvod uvolňovaného oxidu uhličitého) bez vody nebo přidaných kvasnic. Fermentaci, tedy kvašení, jsou ponechány po dobu 5 dnů díky čemuž se v kávě rozvinou nezvyklé chuťové tóny. Navíc díky tomu vzniká i zajímavý odpadní produkt – kávový kvas, jelikož při anaerobní fermentaci vzniká i alkohol. Později se káva pomalu suší na afrických postelích po dobu 21 dnů. Po dosažení 11% vlhkosti jsou kávová zrna umístěna do skladu s řízenou teplotou a vlhkostí, aby byla připravena k exportu. Tuto oceněnou kávu připravuje rodina Altieri a jsou významným účastníkem aukcí Best of Panama.
- Farmář: Mimas Estate
- Oblast: Callejón Seco, Boquete
- Zpracování: Naturální, anaerobní pomalé sušení
- Nadmořská výška: 1750 m n.m.
- Odrůda: Catuai
- Aroma: Cedr, zelený čaj, med
- Acidita: Hroznová, citronová
- Cuppingové scóre: 91
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)