Výběrová káva Panama DEBORAH BOURBON z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny borůvek, třešní, jahod a vanilky.
Farma se nachází v Panamě, přesněji v oblasti Volcan, v provincií Chiriqui. Plantáž je jednou z nejvzdálenějších kávových farem v Panamě. Tato oblast je ideální pro produkci kávy: sopečná půda, vysoká nadmořská výška, dokonalá rovnováha mezi deštěm a tropickým sluncem umožňují oživit jedinečné kávovníky. Závazek společnosti Finca Deborah vůči životnímu prostředí je pozoruhodný: farma je plně poháněna solárním generačním systémem a lidé, kteří na této farmě pracují, se zaměřují na ochranu ekologie pro příští generace.
Kávové třešně schnou na 3 úrovňovém lůžkovém systému navrženém společností Jamison po dobu více jak 20 dnů. Každá úroveň má jinou expozici UV záření a teplotu. Třešně se přesouvají shora dolů a otáčejí se celý den, aby byla zajištěna konzistence během sušení. Tento způsob sušení kávy přináší sladkost, hluboké ovocné chutě a čistotu v šálku. Teploty, proudění vzduchu a neustálé otáčení káv jsou rozhodující pro rovnoměrné sušení káv. Optimální sušení trvá do doby kdy je vlhkost kolem 10,5 - 11%, poté jsou třešně umístěny do GrainPro obalů a skladovány po dobu až 90 dnů. Toto „reposo“ neboli odpočinek dává kávě příležitost vyrovnat vlhkost, zatímco káva nadále absorbuje přirozenou sladkost a ovocné chutě. Po „reposo“ jsou kávy tříděny podle hustoty, velikosti, tvaru a barvy. Nakonec je káva lehce vakuově zabalena a zabalena pro export.
- Farmář: Jamison Savage
- Nadmořská výška: 1950 m n. m.
- Acidita: Třešně
- Cuppingové scóre: 91,25
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)