Výběrová káva Panama DILGO NACX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny cukrové vaty, melounu, broskve a jahod.
Odrůda geisha získala v posledních letech řadu ocenění při degustacích kávy a na aukcích je po ní vysoká poptávka. Tyto oceněné kávy se pěstují na východním svahu sopky Baru, obklopené panenskými mračnými lesy národního parku Baru v oblasti zvané Callejón Seco. Tuto oblast tvoří sopečná půda, odvodněná na svahu sopečné hory, v nadmořské výšce, kde se střetávají větry z Tichého a Atlantického oceánu a vytvářejí mikroklima odlišné od zbytku země.Založil ji Eugene Altieri, italsko-americký podnikatel žijící v Panamě, který farmy koupil. Po 15 letech pěstování kávy a získání různých ocenění navazují na jeho odkaz jeho děti.
Tento lot prošel anaerobní fermentací při kontrolované teplotě 10 °C po dobu 12 dnů. Poté se kávová zrna 15 dní pomalu sušila na afrických lůžkách ve stínu. Obvykle proces sušení trvá 21 dní. Nakonec byla káva uložena do skladu s kontrolovanou teplotou a vlhkostí.
- Nadmořská výška: 1785 m.n.m.
DOPORUČENÍ PRO EXTRAKCI: Náš recept na World Brewers Cup, One (1:1:1), pro Hario V60-01/02 s filtry Hario VCF-01/02:
- Káva: 20g
- Voda: 300g při 93-95°C
- 100g 20 sekundových nálevů ve 3 celkových nálevech v 0:00, 1:00 a poslední nálev ve 2:00. Konec ve 3:00.
- Nalévejte pulzováním ve tvaru spirály během 20 sekund, počínaje od středu, 5 otáček na pulz. Dbejte na to, aby při posledním nalévacím pulzu nezůstaly na stěně filtru žádné drťové zbytky.
- V časech 01:00, 02:00 a 03:00 zkontrolujte, zda je filtrační lože rovná a homogenní.
- Zaměřte se na hodnotu TDS 1,40 ± 0,02.Upravte pouze velikost mletí a teplotu vody. Mletí: Zaměřte se na 600-800 μm. Příklad: 28 otáček od nejjemnějšího nastavení na Comandante.
- Pokud průtok končí po každé minutě, upravte nastavení mletí na jemnější, respektive na pomalejší průtok.