Výběrová cascara Panama ELIDA ESTATE z pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny Earl Grey, citrusů a broskvové marmelády.
Cascara, španělsky „slupka“, je jedinečný vedlejší produkt zpracování kávy. Jedná se vlastně o sušenou kávovou třešeň, která obaluje kávová zrnka. Cascara obsahuje malé množství kofeinu, spoustu vitamínů a přírodních antioxidantů. Tato cascara ELIDA ESTATE má plné sirupové tělo a chutí vám může připomínat černý čaj s citronem a sladké broskve.
Rodina Lamastus pěstuje kávu v Elida Estate již po čtyři generace, už od roku 1918 avlastní 3 farmy v okolí Boquete: El Burro Estate, Luito Geisha Estates a Elida Estate. Všechny se nachází ve vysokých nadmořských výškách, v mikroklimatu s velmi nízkými teplotami, na okraji jedné z nejvyšších sopek ve Střední Americe, vulkánu Baru. Elida Estate je dokonce nejvýše položenou kávovou farmou v Panamě, sahající až do výšky 2 500 m.n.m., a je obklopena národním parkem Volcan Baru – původním panenským deštným pralesem. Pěstování probíhá za jedinečných ekologických podmínek. Kávovníky rostou ve stínu vysokých stromů (tzv. shade-grown coffee) a pomáhají vytvářet příznivé podmínky pro místní ptactvo.
V závodě Elida Estate zpracovávají kávu s tou největší péčí metodami Natural, Washed a Honey. Zpracovaná káva se pečlivě třídí a potom 60 až 100 dní (v závislosti na procesu) odpočívá v pytlích na dřevěných roštech. Následuje další ruční třídění a pak už je káva připravená pro export.
Jméno této odrůdy, Catuai, v domorodém jazyce Tupi-Guarani údajně znamená „velmi dobrý“. Je hybridem dvou odrůd – Caturra a Mundo novo. Nízký vzrůst v kombinaci s vysokou výnosností je důvodem, proč je tak oblíbený mezi farmáři. Původně se vyskytoval v Brazílii, odkud se v sedmdesátých letech rozšířil po celé latinské Americe. Bohužel, tak jako mnoho jiných kávovníků, i Catuaí je velice náchylný na různé choroby.
- Nadmořská výška: 1700 – 2100 m n.m.
- Zpracovatelský závod: Elida Estate