La Esmeralda od DAK Coffee Roasters je káva, která má nejen výjimečnou chuť, ale i příběh, jenž změnil svět výběrové kávy. Tato promytá Geisha z panamského regionu Boquete vás uchvátí svou elegancí – ve vůni i chuti se prolínají jemné květinové tóny, svěží citrusová acidita připomínající citronovou kůru a lehká, čajově jemná dochuť. Díky vysoké nadmořské výšce 1815 m n. m. a preciznímu zpracování nabízí čistý, sofistikovaný šálek, který osloví i ty nejnáročnější milovníky výběrové kávy.
Farma Hacienda La Esmeralda je legendou světa výběrové kávy. Její historie sahá až do roku 1940. V roce 1967 ji koupil švédsko-americký bankéř Rudloph Peterson, ale až v 80. letech se rodina rozhodla věnovat pěstování kávy. V roce 1997 koupili pozemek Jaramillo, vysoko položený úsek na úbočí sopky Barú. Kvůli nadmořské výšce očekávali lepší kvalitu kávových zrn, ale netušili, jaký objev je čeká. Po epidemii kávové rzi, která zdecimovala jejich plantáže, si Daniel Peterson všiml, že odrůda Geisha byla mnohem odolnější než ostatní kávovníky. Rozhodl se ji vysadit ve vyšších nadmořských výškách nad 1650 metrů a právě tento krok vedl k revoluci. V roce 2004 jejich Geisha vyhrála prestižní soutěž Best of Panama a odstartovala novou éru výběrové kávy.
Promytá metoda zpracování je známá svou schopností zachovat čistotu a preciznost chutí. Po ručním sběru se zrna zbaví slupky a fermentují ve vodních nádržích, kde enzymy rozloží zbytky dužiny. Poté se důkladně propláchnou a suší na vyvýšených postelích nebo betonových plochách. Výsledkem je šálek s jiskrnou aciditou, komplexní květinovou aromatikou a lehkým tělem.
- Nadmořská výška: 1850 m n. m.