Výběrová káva Panama ROLA NADX z norské pražírny a výzkumné kávové laboratoře Coffea Circulor je charakteristická tóny banánu, medu, papáji a cukrové třtiny.
Farma je obklopená panenskými oblačnými lesy národního parku Baru v oblasti známé jako Callejón Seco. Tato oblast se skládá ze sopečné půdy, odvodněné na svahu sopečné hory, v nadmořské výšce, kde se sráží vítr z Tichého a Atlantického oceánu a vytváří mikroklimaty odlišné od zbytku země. Oblast je obklopena cedrovým lesem. Tento lot se skládá z odrůdy Catuai, která se nachází na kopci na jihovýchodní straně sopky Baru v nadmořské výšce 1750 metrů nad mořem. Farma je přímo vystavená slunci a její půda je vulkanická a úrodná. Sběr provádí ručně kvalifikovaní pracovníci, což zajišťuje, že třešně se sbírají jen ty zcela zralé. Shromážděná káva se přenese do mlýna, kde se vloží do uzavřených plastových nádrží, aby se podrobila anaerobní fermentaci.
Tyto třešně se uzavírají do vzduchotěsných sudů (s jednocestným ventilem pro odvod uvolňovaného oxidu uhličitého) bez vody nebo přidaných kvasnic. Fermentaci, tedy kvašení, jsou ponechány po dobu 5 dnů díky čemuž se v kávě rozvinou nezvyklé chuťové tóny. Navíc díky tomu vzniká i zajímavý odpadní produkt – kávový kvas, jelikož při anaerobní fermentaci vzniká i alkohol. Později se káva pomalu suší na afrických postelích po dobu 21 dnů. Po dosažení 11% vlhkosti jsou kávová zrna umístěna do skladu s řízenou teplotou a vlhkostí, aby byla připravena k exportu. Tuto oceněnou kávu připravuje rodina Altieri a jsou významným účastníkem aukcí Best of Panama.
- Zpracování: NADX - naturální, anaerobní suchá fermentace
- Farma/producent: Mimas Estate
- Farmář: Rodina Altieri
- Nadmořská výška: 1750 m n. m.
Doporučený recept pro Hario V60 - 01/02, Hario VCF-01/02 od Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
20g kávy + 300g vody
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund (zkontrolujte, zda je filtrační vrstva rovná, zabraňte vzniku dutin a kráterů)
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund (dbejte na to, aby při poslední nalévací fázi nezůstaly na stěně filtru žádné kávové zbytky)
- konec v 3:00
Teplota vody: doporučujeme 93 - 95 °C