Šálek výběrovky, který chutná jako zákusek - TAIRORA z dílny české pražírny Kmen Coffee Roasters. V této kávičce nenarazíte na žádnou kyselost. Na co však narazíte je sladké pohlazení na jazyku v podobě mandlí, povidel a tiramisu. Skvěle bude chutnat i s mlékem, např. jako cappuccino k opravdovému dezertu.
Na scéně výběrové kávy je Papua Nová Guinea sice nováčkem, ale rychle se učí, pracují na inovacích a my věříme, že kvalita kávy i živobytí drobných farmářů je tu na vzestupu. 85 % celé produkce kávy v této zemi pěstují drobní zemědělci na odlehlých místech v kopcích. Logistika je tu velmi náročná, protože infrastruktura je špatná a místní polní cesty jsou často kvůli nepředvídatelným častým dešťům neprůjezdné a cesty mohou zůstat zaplavené celé dny i týdny, což značně komplikuje dovoz kávy.
Tairora je společný projekt importérů zelené kávy Sucafiny a promývací stanice Colbran Coffeelands. Tuto společnost založil Ben Colbran už v roce 1962 a nyní ji vede jeho syn Nichol a funguje jako zpracovatelská stanice a centrum kontroly kvality pro drobné výrobce. Colbranovi nabízejí svým dodavatelům (drobným farmářům) pomoc s pěstováním kávovníků, předfinancování či technickou podporu, aby zajistili ty nejlepší třešně v regionu. Je tu obzvláště těžké organizovat farmáře do kolektivů a družstvech kvůli neuvěřitelné rozmanitosti kmenových skupin a jazyků. Sucafina provádí kontrolu kvality všech zpracovaných zrnek, koordinuje logistiku, vytváří různé školící programy a certifikáty.
Většina farmářů v PNG pěstuje kávu na malých pozemcích spolu s dalšími plodinami. Pozemky nazýváme spíše kávovými zahradami než farmami vzhledem k jejich pidi velikosti. Farmáři dodávají kávové třešně do mokrých mlýnů, kde je Colbranovi roztřídí, zkontrolují kvalitu a pěstitelům na místě zaplatí. Po pečlivém třídění zbavují zrnka dužiny na speciálním loupacím stroji a nechají je fermentovat bez vody v kádích po dobu 36 hodin. Po fermentaci do kádí čerpají kruhovým pohybem vodu a díky tomu se z kávy odstraní zbytky lepkavé vrstvy. Kávu následně rozloží na zem na plachty, na kterých je za pravidelného obracení suší několik dní v závislosti na počasí.