Výběrová káva Peru AROMAS DEL VALLE z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny mandarinek a sušenky.
Peruánské vysočiny nabízí skvělé podmínky pro pěstování kvalitní kávy. Po rozdělení velkostatků na malé farmy v minulém století však mnoho producentů kávy postrádá infrastrukturu nebo přístup na speciální trh s kávou.
Aromas del Valle nabízí technickou podporu a vytváří udržitelnost zavedením vyšších standardů. Tato káva pochází z malých rodin v provinciích Jaén, San Ignacio a Cutervo v severním Peru. Farmy jsou obvykle velké kolem 1–3 hektarů a jsou rodinné. Kávy sklízejí, drtí, fermentují a suší na svých farmách. Investují do své produkce a začínají vytvářet mikroloty nebo vylepšené komunitní směsi.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Aromas del Valle
- Nadmořská výška: 1500 - 2100 m n.m.