Výběrová káva Peru DAVID GUEVARA - jarní speciál z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny zralých broskví, limetky, černého čaje a karamelu.
David Guevara je druhou generací pěstitelů kávy, který vlastní půdu v La Libertad, La Coipa. David má 3 hektary půdy věnované produkci kávy, kde pěstuje odrůdy Caturra, Castillo a Catuai. Davidovy farmy se nacházejí v ideální pěstitelské oblasti pro kvalitní kávu díky relativně vysoké vlhkosti, nadmořské výšce a bohatým, úrodným půdám. David si najímá sezónní pracovníky, aby mu kávu sbírali, ale hodně sbírá také on a jeho rodina.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
Odrůda Bourbon vznikla přírodní mutací z kávovníku Typica a stalo se tak na ostrově Réunion (v té době nazýván Bourbon).
Caturra je mutací odrůdy Bourbon, objevená v Brazílii roku 1937. Dnes je oblíbená zejména v Kolumbii a střední Americe.
- Nadmořská výška: 1.800 – 1.900 m. n. m.
- Sklizeň: říjen 2021
- Farma: David Guevara Lot#1