Tyto zrnka na filtr jsou příkladem dokonalého propojení špičkového peruánského terroiru, odrůdy Gesha a precizního pražení brněnské pražírny Fiftybeans. V šálku si s touto peckou vykouzlíte sladké tóny fíků a liči s jemnou citrusovou kyselinkou, zatímco se vám pokojem bude vznášet pro tuto odrůdu typické květinové aroma.
Farma La Palestina, ze které tato kávička pochází nachází v severní části Peru, v oblasti, do které Fiftybeans poslední dobou zaměřují velkou část svých nákupů zelených zrnek. Díky vysoké nadmořské výšce a ideálním teplotám zde kávové třešně zrají pomaleji, což přispívá k produkci výjimečně kvalitní kávy. Peru má podle Fifty obrovský potenciál, který však zatím stále objevují. Vy máte nyní šanci se za objevy vydat s nimi.
Juan nejdříve otrhané kávové třešně ponoří do vody (tzv. float). Tímto krokem se vytřídí přezrálé a nedozrálé třešně, kdy přezrálé třešně plavou, naopak nedozrálé se potopí. Juan sebere pouze ideálně zralé třešně, které se následně oloupou na depulperu neboli loupačce a dají se do nádrže, kde se po dobu následujících 24 hodin fermentují. Tímto se z třešní odstraní zbytky dužiny. Následně se kávové třešně usuší a zbaví se pergamenu. Poté je zpracování dokončeno a kafíčko je připraveno k expedici.
Pražiči z Fifty doporučují kávičku používat nejdříve 7 dnů od data pražení a při prvním otevření nechat zrnka 4 hodiny vyvětrat před přípravou. Tím předejdete nechtěným hořkým tónům v chuti.
- Farmář: Juan Bautista Alarcón Gonzales
- Nadmořská výška: 1.769 m n. m.