Kávomilové držte se! Přichází totiž další pecka z dílny českobudějovické pražírny Kmen Coffee Roasters a opravdu se máte na co těšit. Tentokrát jsou to naturálně zpracovaná zrnka z Peru, které si můžete připravit jak na espressu tak na filtru. Espresso je krásně sladké a přitom velmi čisté, no přesně tak, jak to máme rádi. V chuti espressa poté objevíte aroma skittles, tropického ovoce a džemu. Připravujete si raději filtrovanou kávu? Pak v šálku najdete také tóny kakaa.
Fidel Huancas vypěstoval kávu na jeho dvouhektarové farmě La Esperanza, což v překladu znamená naděje. Farmu zdědil po svém otci a je na své dědictví velmi pyšný. Snaží se stále zlepšovat, aby motivoval i ostatní farmáře kolem sebe. Na farmě rostly kávovníky různých odrůd a Fidel je všechny nahradil za jednu jedinou odrůdu, a to Yellow Cattura, protože podle něj nejvíce přesně chuťově vystihuje oblast severního Peru. Je opravdu pozoruhodné, jak Fidel přemýšlel o plném využití potenciálu území, kde kávu pěstuje. Fidel má silné odhodlání, nadšení pro experimentování, důraz na každý detail a přináší to skvělé výsledky. Díky tomu poté za své kávy získává jedno ocenění za druhým v rámci Cup of Excellence.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Farmář: Fidel Huancas