Výběrová káva Peru PERMACULTURA ze slovenské pražírny Goriffee Roastery je charakteristická tóny zralého ovoce, ořechů a medu.
Letos pokračujeme ve spolupráci s organizací 7 Elements, která se zaměřuje na pěstování kávy v Peru permakulturním způsobem. Permakultura je způsob pěstování, který zahrnuje péči o životní prostředí, péči o pěstitele a spravedlivé rozdělování zisku. Místní farmáři pod vedením 7 Elements pěstují v rezervaci Ashaninka-Yanesha kávu nejvyšší kvality bez použití pesticidů a hnojiv, stejně jako bez použití konvenčních zemědělských technik.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Farma: 7 Elements
- Oblast: Ashaninka-Yanesha
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.