Výběrová káva Peru RIOJA z nizozemské pražírny Sprout Coffee Roasters je charakteristická tóny zeleného jablka, pomeranče a toffee.
Tato šarže pochází z usedlosti El Barejon, malého dvouhektarového pozemku, který spravuje producent Elver Rioja Tarillo a jeho rodina. Farma se nachází v nadmořské výšce 1900 metrů a je osázena odrůdami caturra a bourbon. Je stále jasnější, že klimatické změny a kolísání teplot způsobují pozemkům v této nadmořské výšce problémy. Sucha jsou stále častější, takže jedním z klíčových způsobů, jak pomoci zmírnit klimatická rizika, byla instalace stínících stromů kolem pěstebních ploch a také výstavba účinných zavlažovacích a rozptylových systémů. hnojiv pro udržení zdraví půdy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1900 m n. m.
- Producent: Elver Rioja Tarillo