Plná chuť, příjemně sladká a s dotekem kakaa - taková je Peru Vituya od české pražírny Oh My Bean. V šálku potěší krásně vyváženým profilem, který kombinuje ovocné tóny připomínající červené jablko a sušené švestky, s jemnou, kakaovou dochutí. Espresso je šťavnaté, ale ne kyselé, s kulatým tělem a sametovou texturou, která hladí patro. Skvěle funguje také v cappuccinu - v mléce vystoupí krémová sladkost a kakaová hloubka. Pokud hledáte kávu, která je příjemná na každodenní pití a zároveň zábavná, Vituya je trefa do černého.
Kávové třešně pochází z komunitního lotu, který sdružuje produkci drobných farmářů z okolních horních oblastí. Vituya není jméno jedné konkrétní farmy, ale název lokality, odkud pochází celý blend - pečlivě seskládaný z několika mikrolotů, které sdílejí podobný chuťový profil. V nadmořské výšce kolem 1800 m n.m., ideální pro pomalejší zrání třešní a rozvoj komplexních chutí, tu rostou odrůdy Typica a Bourbon, známé svou sladkosti, elegancí a vyvážeností. Vituya je součástí širšího projektu podporovaného místní kooperací Valle Inca, která pomáhá farmářům se školením, přístupem k lepším technologiím a zajištěním férových cen na mezinárodním trhu. Výběrová káva z této oblasti je výsledkem pečlivé ruční práce a důrazu na kvalitu, který je patrný v každém šálku.
Zpracování probíhá promytou metodou, která dává vyniknout čistotě a jemnosti chuti. Třešně se nejprve ručně třídí a zbaví slupky pomocí depulperu. Poté fermentují v nádržích 24–48 hodin, během nichž enzymy rozloží zbytky dužiny. Po fermentaci jsou zrna důkladně omyta a následně sušena na vyvýšených afrických postelích po dobu 1 až 2 týdnů. Tento precizní a tradiční přístup k promytému zpracování vytváří šálek s čistým profilem a elegantní strukturou. Výsledkem je espresso, které spojuje řemeslnou práci malých producentů a chuťový zážitek, který vás zaručeně chytne.