Pozor pozor! Ananasová pecka PINEAPPLE EXPRESS ze slovenské pražírny Coffeein se vrací v (ne)velkém stylu, tedy spíše v méně ananasovém stylu! Vychutnejte si ovšem její neodolatelné letní tóny tropického ovoce, karamelu, kořeněných tónů a čokolády a nalaďte se spolu s námi na prázdninovou vlnu. Méně ananasu, více tropických chutí! Není to ananasový expres, který možná znáte z minulých let, ale je to jedinečná káva, která vám vykouzlí úsměv na tváři pokaždé, když se jí napijete.
Jistě to znáte. Třetím dílům filmových sérií se většinou příliš nedaří. Bohužel je tomu tak i u této kávy. Pražiči z Coffeeinu vás nechtějí balamutit tím, jaká je tato káva ananasová bomba, protože... bohužel není. Co vám tedy může naopak nabídnout? Jedná se o směs dvou odrůd růžového bourbonu (Pink Bourbon) z nejčerstvější kolumbijské sklizně 2023/2024. Jedna je macerovaná s ananasem a druhá je extrémně fermentovaná a poté velmi dlouho sušená. Smícháním těchto dvou káv vzniká exploze tropických chutí. Velmi, velmi šťavnatá, sladká a jiskřivá. A právě proto tuto nejnovější řadu PINEAPPLE EXPRESSu nazvali v pražírně TROPICAL THUNDER.
Jak se vyvíjel příběh s ananasem? Již třetí rok po sobě pražírna nakupuje tuto ananasovou kávu od rodiny Veléz. Každý rok se ji dostávala káva s trochu odlišným stupněm fermentace, což je dáno experimentálním zpracováním. To znamená, že i sám farmář se pustil do experimentování s procesem a testuje, co mu surovina, počasí, chemie a fyzika umožní. Při maceraci s ovocem mohou nastat dvě situace. Buď proces přehneme a káva se stane příliš kyselá a zkvašená, nebo fermentuje příliš krátce a zrno si nestihne "vstřebat" chuť společně macerovaného ovoce. U této kávy došlo k druhé možnosti. Farmář nám sám napsal, že měli lepší počasí, než očekávali, a káva se rychleji usušila na požadovanou úroveň, než plánoval.
Jsou holt faktory, které nelze ovlivnit. A protože se tato káva vyrábí speciálně pro pražírnu, zavázali jsme se kávu odkoupit i přesto, že je chuťově odlišná od předchozích let. Tímto krokem pražírna podporuje farmáře a zkrátka ho "nenechá na holičkách".
- 50% Colombia Pink Bourbon La Ricaurte- Pineapple honey (farmář: rodina Veléz)
- 50% Colombia Pink Bourbon Finca La Cabaña - anaerobic natural (farmář: rodina Ortíz)