Výběrová káva Rwanda BUMBOGO z dánské pražírny Prolog Coffee je charakteristická tóny čokolády, pomeranče a švestek.
Bumbogo je velmi mladá mycí stanice, která od svého založení v roce 2017 roste. Rodina Bumbogo od prvního roku více než zdvojnásobila svoji produkci vybudováním dalších 106 nových afrických sušicích lůžek, čímž se celkový počet zvýšil na 203 sušicích lůžek. Prostřednictvím úzkého partnerství poskytli zemědělcům vzdělání a sazenice farmářům Bumbogo, kteří generují vyšší výnosy a příjmy. Dodali střešní fólie komunitám Bumbogo, díky tomu mohou stavět bezpečnější strukturované střechy, aby odolaly silným dešťovým srážkám.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Muraho Trading Company
- Nadmořská výška: 1650 - 2000 m n. m.