Pokud hledáte kávu s bohatým tělem a ovocnými tony, tak určitě nesmíte vynechat tuto kávičku od pražírny 19grams coffee. Šálek této promytě zpracované kávy z Rwandy totiž v sobě skrývá chuť rebarbory, limetky a aroma cejlonského čaje, což vytváří jedinečnou chuťovou kombinaci pro každého, kdo rád zkouší nové a zajímavé chutě.
Kávová farma Nova, kterou vedou ženy a která se i věnuje vzdělávání žen, je ze severu Rwandy. Café des Mamas, ženská společnost zpracovávající kávu, ve Rwandě od roku 2013 vede Agnes Mukamushinja a její tým v mycí stanici Nova. Kávový průmysl je ženský byznys, což mnozí nevědí, protože ženy pracují spíše v zákulisí, jako sběračky, třídičky a farmářky. Zvláštní důraz samotná Agnes klade na kvalitu kávy a pracovní podmínky svých zaměstnanců. S každým dalším rokem je Agnes v tomto modelu úspěšnější a získává pro sebe a svůj tým větší nezávislost. Je přesvědčena, že ženy jsou přinejmenším stejně schopné vést vynikající farmy. Své zaměstnankyně podporuje i mimo kávový byznys: učí je šít na míru, aby bylo o všechny postaráno i mimo sezónu. Platí náklady na léčbu a zajišťuje elektrické a vodovodní přípojky pro sousední domy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Posledním krokem je následné susení zrnek na vyvýšených místech do dosažení optimální vlhkosti.