Nová káva z Rwandy od české pražírny Rusty Nails vykouzlí úsměv na tváři nejen každému milovníkovi ovocnějších káviček. V šálku lze potíé očekávat sladkou chuť meruněk a květinový nádech pomerančového květu s lehkým medovým ocáskem.
Coko je jediná mycí stanice ve vlastnictví družstevní společnosti Twongerekawa Coko. Posláním Twongerekawy je zmírnit chudobu mezi 800+ drobnými zemědělci v této oblasti, se zvláštním zaměřením na ženy. Jejich profesionální agronomické zázemí je přivedlo k tomu, aby používali mechanickou metodu šetřící vodu: “washer” namísto konvenční fermentační metody. Přestože se Coko nachází tak vysoko v horách, kde je tekoucí voda drahá, plně si nyní vystačí s přirozeně nasbíranou horskou vodu pro fermentaci a je tak v procesu získání plného organického statusu. Jejich odborné znalosti jim také umožnily vyškolit drobné zemědělce. Coko je tak schopna sbírat více než 300 tun kávy vysoké kvality z malých plantáží v okolí mycí stanice. Jejich výsledky v Cup of Excellence byly považovány za působivé (a dokonce skórovali 90+) některými z nejprominentnějších pražíren na světě.
Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.