Pokud se rádi ponoříte do světa exkluzivních káv, tento kousek od pražírny Archers je tu právě pro vás. Tato anaerobně zpracovaná káva ze Rwandy se vyznačuje svým výrazně ovocným aroma připomínající zralé banány, višně a bobulové ovoce. Vše je podtrženo lehkou karamelovou sladkostí. Na nic nečekejte a vychutnejte si tuto parádní kávičku i vy!
Emmanuel Rusatira založil společnost Baho Coffee s cílem zlepšit životní podmínky drobných pěstitelů kávy ve Rwandě. Jeho vcítění se do jejich životních problémů pramení z toho, že se sám narodil v rodině drobného pěstitele kávy. K hlubšímu pochopení materiálních problémů, s nimiž se potýkají, dospěl během let, kdy s nimi přímo spolupracoval jako vedoucí zpracovatelské stanice na kávu, a skutečný rozsah jejich těžké situace si uvědomil, když dohlížel na více než 30 podobných stanic po celé zemi, když pracoval jako vedoucí oddělení výběrové kávy, udržitelnosti a certifikace. 950 drobných pěstitelů přiváží své třešně do mycí stanice Fugi v jihozápadní provincii Rwandy, mezi národním lesem Nyungwe a hranicí s Burundi. Věnuje se výhradně produkci výběrové kávy a získala si pověst bezkonkurenčními mikroloty, které jsou výsledkem kombinace příznivých klimatických podmínek, půdy s vyváženým obsahem živin, vhodných zemědělských postupů a cílevědomého zpracování.
Anaerobní fermentace je pokročilý proces zpracování kávy, který probíhá bez přítomnosti kyslíku. Po sklizni jsou kávové třešně umístěny do uzavřených nádob, kde fermentují po dobu 18 až 72 hodin, v závislosti na požadovaném chuťovém profilu. Tento proces je pečlivě kontrolován, aby se zajistilo optimální prostředí pro rozvoj přírodních kvasinek a bakterií. Anaerobní fermentace podporuje vznik výrazných chutí a aromat, často zahrnujících tóny tropického ovoce, koření a komplexní sladkost. Po fermentaci jsou třešně sušeny na vyvýšených postelích, kde se pravidelně obracejí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Tento inovativní přístup zpracování přináší kávu s jedinečným a intenzivním chuťovým profilem, která zanechává dlouhotrvající dojem.
- Nadmořská výška: 1,500 - 1,870 m n. m.