Rwanda GITESI

od Beansmith.s

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Beansmith.s
Země původu
Rwanda výběrová káva Rwanda
Region
Karongi
Odrůda
Red Bourbon
Použití
Espresso
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Červený pomeranč, Karamelky, Kardamom
Stupeň pražení
Střední až středně tmavé
Metoda přípravy
Moka konvička, Espresso

Šťavnaté, sladké espresso s citrickou aciditou. Tak by se dalo popsat espresso z této promyté kávičky z Rwandy od pražírny Beansmith.s. Šálek se poté vyznačuje dominantními tóny červeného pomeranče, příjemnými tóny kardamonu společně se sladkými tóny mléčné karamelky. No prostě ideální ovocná káva na každodenní popíjení. 

Káva pochází ze stanice Gitesi, kterou vlastní a provozují otec a syn Alexis a Aime Gahiziovi. Stanice byla postavena v roce 2005 a nachází se v západní provincii Rwandy. V prvních letech se Alexis a Aime snažili udržet stanici v provozu a tvrdě bojovali, aby se z ní stal ziskový podnik. Nakonec se jim v roce 2010 podařilo zisku dosáhnout a od té doby je Gitesi Washing Station podnik s udržitelnou budoucností. Alexis pochází z okresu Karongi, kde se Gitesi nachází a jeho rodina v tomto regionu pěstuje kávu již po několik generací. Společnost Gitesi má velmi silné vztahy s farmáři v místní komunitě – je zde více než 1 800 pěstitelů kávy, kteří sem dodávají svá zrna. Alexis a Aime také zavedli bonusové odměňování farmářů, aby je více motivovali soustředit se na kvalitu při pěstování. Díky tomu může stanice prodávat kávu za vyšší ceny a následný větší zisk přerozdělit farmářům, kteří se na tom podíleli. Aime má inženýrské vzdělání a navrhnul a implementoval velmi komplexní systém čištění vody ve své stanici. A to v takové míře, že se používá jako model budoucích systémů čištění vody pro promývací stanice v okolí. Společnost Gitesi má také vlastní pozemky na kterých pěstuje kávu, a plánuje jejich rozšíření.

Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.

  • Nadmořská výška: 1750 - 1800 m n.m

Další kávy od Beansmith.s

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
6223 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice