Šťavnaté, sladké espresso s citrickou aciditou. Tak by se dalo popsat espresso z této promyté kávičky z Rwandy od pražírny Beansmith.s. Šálek se poté vyznačuje dominantními tóny červeného pomeranče, příjemnými tóny kardamonu společně se sladkými tóny mléčné karamelky. No prostě ideální ovocná káva na každodenní popíjení.
Káva pochází ze stanice Gitesi, kterou vlastní a provozují otec a syn Alexis a Aime Gahiziovi. Stanice byla postavena v roce 2005 a nachází se v západní provincii Rwandy. V prvních letech se Alexis a Aime snažili udržet stanici v provozu a tvrdě bojovali, aby se z ní stal ziskový podnik. Nakonec se jim v roce 2010 podařilo zisku dosáhnout a od té doby je Gitesi Washing Station podnik s udržitelnou budoucností. Alexis pochází z okresu Karongi, kde se Gitesi nachází a jeho rodina v tomto regionu pěstuje kávu již po několik generací. Společnost Gitesi má velmi silné vztahy s farmáři v místní komunitě – je zde více než 1 800 pěstitelů kávy, kteří sem dodávají svá zrna. Alexis a Aime také zavedli bonusové odměňování farmářů, aby je více motivovali soustředit se na kvalitu při pěstování. Díky tomu může stanice prodávat kávu za vyšší ceny a následný větší zisk přerozdělit farmářům, kteří se na tom podíleli. Aime má inženýrské vzdělání a navrhnul a implementoval velmi komplexní systém čištění vody ve své stanici. A to v takové míře, že se používá jako model budoucích systémů čištění vody pro promývací stanice v okolí. Společnost Gitesi má také vlastní pozemky na kterých pěstuje kávu, a plánuje jejich rozšíření.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1750 - 1800 m n.m