Připravte se na sladkou a ovocnou explozi v každém doušku této kávy od britské pražírny PROCESS. Řeč je o kávě ze Rwandy, která byla zpracovaná metodou honey, což jí dodává intenzivní a šťavnaté aroma bílého melounu spolu se sladkostí karamelu. Užijte si každý doušek této parádní kávičky!
Zpracovatelská stanice Gitwe leží na vrcholu horského údolí v nadmořské výšce téměř 2 000 m. Dostanete se k ní po cestě lemované krásnými vzrostlými kávovníky a tropickými ovocnými stromy. S rozlohou menší než 1 hektar, jako nejmenší stanice v Západní provincii, produkuje nejlepší kávy v celé Rwandě. Manažer stanice Augustin pocházející z Kigali (hlavního města Rwandy), se pro zdravotní problémy rozhodl opustit město ve prospěch horského vzduchu a venkovského prostředí. Od roku 2018 žije poblíž stanice Gitwe a od té doby se prý necítil nemocný.
Honey metoda kombinuje prvky suchého a promytého zpracování. Během honey zpracování se zralým kávovým třešním nejprve odstraní vnější slupka. Část dužiny zůstává na zrnkách i během sušení. Tento lepkavý povlak připomíná med, odtud také název „medově zpracované“. Zrna jsou dál sušená na postelích nebo na patiích, a během toho mohou absorbovat některé cukry a chutě z dužiny. Výsledkem je káva s velmi komplexní chutí, charakteristickou sladkostí, často s ovocnými a květinovými tóny a sirupovitým tělem. Ve Rwandě získaly honey kávy v posledních letech na popularitě a mnoho farmářů přijalo tento způsob zpracování jako způsob odlišení svých káv a dosažení vyšších cen na trhu.
- Nadmořská výška: 1760 m n. m.