Výběrová káva Rwanda GITWE WX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny sušenek, medu, vanilky a malin.
Většinu rwandské kávy produkují drobní pěstitelé. Je jich přibližně půl milionu a jejich pozemky často nejsou o mnoho větší než jeden hektar na rodinu. Gitwe je nově vybudovaná zpracovatelská stanice, která se nachází v okrese Nyamasheke, jedné z nejznámějších oblastí s velkým množstvím kávovníků. Gitwe se nachází ve velmi vysoké nadmořské výšce, je obklopeno kopci porostlými zelenými kávovníky a díky vulkanické půdě u břehů jezera Kivu patří tato káva k nejkvalitnějším v zemi. Do stanice dodává kávu celkem 800 farmářů. Káva se pěstuje na většině území země, zvláště velká koncentrace je podél již zmíněného jezera Kivu a dále pak v jižní provincii. Rwandští drobní pěstitelé se sdružují do družstev a sdílejí služby centralizovaných mokrých mlýnů.
Třešně dodané do Gitwe se ihned zpracovávají. Jsou zpracovány tzv. promytou metodou. Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik hodin ( v tomto případě 8-12), fermentovat v tancích. Později se suší na slunci na vyvýšených záhonech po dobu 10-15 dnů do dosažení optimální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Gitwe