Vánoční výběrová káva Rwanda HUYE z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny sladkých třešní, vánočního koření, rozinek a marcipánu.
Rwanda HUYE nabízí šálek plný zimního koření, ideální pro navození vánoční atmosféry při brunchi s rodinou či přáteli. Chuť marcipánu, sladkých třešní a rozinek je podpořena datlovou sladkostí, skořicovo - kořenistou aroma a lehkými tóny muškátového oříšku. V ústech je sametová a bohatá s mimořádným závěrem, charakteristickým pro oblast Huye.
Rwanda je zemí tisíce kopců, obdařena ideálními podmínkami pro pěstování kávy - vysokou nadmořskou výškou, pravidelnými srážkami a bohatou půdou. Zrna odrůdy bourbon pochází z mycí stanice Davida Rubanzangaba. David je klíčovou postavou v rozvoji výběrové kávy ve Rwandě, kde již mnohokrát vyhrál soutěž Cup of Excellence. Když převzal soukromé pohoří Huye, rozdělil jej do sedmi zón - každá s jiným chuťovým profilem. David je skutečný filantrop, kterému velmi záleží na rodinách, s nimiž spolupracuje. Snaží se farmáře motivovat k pěstování vysoce kvalitní kávy, nabízí sociální prémie a bonusy za kvalitu.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: David Rubanzangaba
- Nadmořská výška: 1 700 - 2 200 m n. m.