Výběrová káva Rwanda KANYEGE ze slovenské pražírny Coffeein je charakteristická tóny sušeného ovoce, medu, karamelu a citronové trávy.
Abyste se dostali na zpracovatelskou stanici Kanyege, tak musíte poslední kilometr dojít po vlastních nohou. Stanice se nachází v horách a ve vysoké nadmořské výšce. Cestu ke stanici lemují kávovníky odrůdy Bourbon, které dozrávají mezi měsíci prosinec a květen a jejich sladké ovoce si nyní můžete vychutnat i vy. Tuto stanici odkoupila firma Sucafina zabývající se výběrovou kávou a my jsme kávu nakoupili přímo od nich. Tím se řetězec farmář - spotřebitel zkrátil a z ceny kávy tak farmáři obdrží větší částku. Sucafina vytvořila družstvo Rwacof, kde sdružuje 940 drobných farmářů z okolí. Ti své dokonale dozrálé třešně předají do zpracovatelské stanici a dostanou za ně ihned zaplaceno. Rwacof slouží i na školení a pomoc zemědělcům, takže je zaručena vyšší kvalita a konzistentnost zrn. Naturálně zpracovaný Bourbon, který roste ve vysoké nadmořské výšce je velmi slaďoučký a jemný. Dokonalý na filtr nebo ovocné espresso.
- Farmář: Různí drobní farmáři
- Zpracovatelská stanice: Kanyege
- Region: Nyamasheke
- Odrůda: Bourbon, Jackson
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.
- Půda: vulkanická, bohatá na minerály
- Sběr: 2020