Výběrová káva Rwanda KIRAMBO WX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny černého čaje, fíků, medu, švestek a vanilky.
Většinu rwandské kávy produkují drobní pěstitelé. Je jich přibližně půl milionu a jejich pozemky často nejsou větší než jeden hektar na rodinu. Promývací stanice v Kirambo se nachází na kopci, který vybíhá do jezera Kivu. Stanice byla postavena v roce 2008, ale protože majiteli chyběly peníze na provozní kapitál, její provoz byl po mnoho let nestabilní. Každý rok stanici přebíral nový nájemce. Po všechny ty roky byli pěstitelé bez partnera, který by jim mohl nabídnout něco jiného než nákup kávových třešní. V roce 2017 koupila Kirambo společnost Rwanda Trading Company (RTC), která ji začala provozovat v roce 2018.
Tato káva byla zpracována promytou fermentací. Po dodání do stanice Kirambo se u této konkrétní šarže nasbírané třešně splavují a rozdělují, aby se zbavily všech špatných třešní. Poté se káva suší až 30 dní na vyvýšených afrických lůžkách o tloušťce 2 cm, pravidelně se každou hodinu obrací a na noc se přikrývá.
- Nadmořská výška: 1 700 - 1 900 m n. m.
Tip na přípravu (recept z World Brewers Cup, Hario V60):
- 20g kávy, 300 g vody (93-95 °C)
- mletí: 28 kliků na mlýnku Commandante
- po dobu 20 s přiléváme 100 g vody (0:00, 1:00, 2:00) - konec extrakce 3:00