Také byste si čas od času chtěli dopřát šálek kávy na dobrou noc, ale raději sáhnete po heřmánkovém čaji? Dobrá zpráva: tahle káva vám nespavost jistojistě nezpůsobí! Lala Salama navíc ve svahilštině znamená “dobře se vyspi”. Českobudějovický Kmen pro vás nachystal další skvělý decaf, který si užijete jako filtr i espresso. V šálku objevíte sedmikrásky, ovesné mléko a lyofilizované maliny.
Gitwe je mladá mycí stanice, založená v roce 2016 poblíž města Gatare v západní provincii Rwandy. Vysoká nadmořská výška a výživná půda v této oblasti poskytují skvělé podmínky pro pěstování kávy, ale i čaje, ovoce a zeleniny. V roce 2018 Gitwe odkoupila Rwanda Trading Company (RTC), která do projektu neustále investuje a poskytuje školení a podporu více než 800 farmářům. RTC hrála klíčovou roli ve zvyšování kvality výběrové kávy ve Rwandě za posledních deset let. O výsledcích úsilí RTC se teď můžete přesvědčit na vlastní kůži, nebo spíše chuťové pohárky.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou a poté se suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny. Zrna byla zbavena kofeinu metodou superkritického CO2 (sCO2), která je šetrná k zrnům i k přírodě, protože sCO2 je netoxický a lze ho využívat znovu a znovu.