Výběrová káva Rwanda NYAKABINGO z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny ostružinového džemu, švestek, černého čaje a šípku.
Krajina: Rwanda
Kávu do Rwandy přinesli do němečtí misionáři a osadníci na počátku 20. století. Velká produkce kávy byla založena během 30. a 40. let belgickou koloniální vládou. Do roku 1970 se káva stala jediným největším exportem ve Rwandě a představovala 70 % celkových příjmů z exportu. Káva byla považována za tak cennou, že od roku 1973 bylo nezákonné trhat kávovníky ze země. Většinu kávy pěstuje více než 400 000 drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než čtvrt hektaru. Většinu produkce kávy ve Rwandě tvoří arabika. Rostliny odrůdy Bourbon tvoří 95 % všech kávovníků pěstovaných ve Rwandě.
Farma: Nyakabingo
Zaměstnanci mycí stanice Nyakabingo neustále pracují, aby zajistili, že všechny zpracované třešně jsou té nejvyšší kvality. Když producenti doručí své třešně do Nyakabinga, pracovníci mycí stanice vyberou ty nejlepší třešně a všechny nezralé třešně odstraní flotací. Nyakabingo má třídicí stoly a vyškolený personál, aby zajistili, že stanice používá pouze ty nejkvalitnější třešně.
Odrůda: Bourbon
Odrůda Bourbon vznikla přírodní mutací z kávovníku Typica a stalo se tak na ostrově Réunion (v té době nazýván Bourbon). Výnos je u této rostliny vyšší, ale stále nedosahuje výsledků ostatních vyšlechtěných odrůd. Lidi v kávovém průmyslu oceňují tento typ pro jedinečnou sladkost. Pro plody je typická červená, žlutá a výjimečně oranžová barva.
Zpracování: promytá metoda
Třešeň je ručně sbírána a dodávána do mycí stanice Nyakabingo. Nejprve se všechny třešně vloží do vody a ručně se třídí, aby se odstranily všechny viditelné vady. Poté se třešně umístí do fermentačních nádrží, kde jsou 12 až 18 hodin. Po fermentaci se mokrý pergamen vypere v čisté vodě a položí se v tenkých vrstvách na stoly k sušení. Zde se pravidelně prosévá, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení. Pergamen bude zakrytý během nejteplejších časů dne a v noci, aby se zabránilo kondenzaci.
- Nadmořská výška: 1720 - 1950 m.n.m
- Farma: Nyakabingo
- Farmář: 329 lokálních farmářů
- Acidita: 3,5/5
- Sladkost: 3,5/5
- Hořkost: 1,5/5