Pražírna jednoho taťky z Ostravy, Father's Coffee Roastery, vyladila zajímavou kávu na filtr. Můžete se těšit na intenzivní chuť kořeněného ananasového džusu, s trochou mandarinek a tóny vanilky. Tahle sladce ovocná káva odrůdy Red Bourbon vás nabije kofeinem a potěší vaše chuťové pohárky netradiční svěžestí.
Zpracovatelská stanice Tumba se nachází v okrese Rulindo v Severní provincii Rwandy, ve výšce 1776 m n. m. na úrodných svazích s vulkanickou půdou bohatou na živiny, která je ideální pro pěstování kávovníků. Klima je mírné, s průměrnými teplotami kolem 18–22 °C, což zpomaluje zrání kávových třešní a přispívá k jejich komplexnímu chuťovému profilu. Oblast má dvě hlavní dešťová období a slunečné dny během sklizně. Díky tomuto jedinečnému klimatu regionu může být stanice v neustálém provozu a zpracovávat kávové třešně, které tady hojně rostou po celý rok. Farmáři v okolí pěstují především odrůdy Bourbon, ceněné pro svou sladkost a jemnou aciditu.
Díky promyté metodě zpracování, která je zde standardem, káva z Tumba vyniká čistým chuťovým profilem s tóny citrusů, bobulového ovoce a medu.
Po výkupu jsou kávové třešně pečlivě přebírány a vytřídí se ty vadné a nezralé. Při promyté metodě pak třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Takto připravená zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se následně fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou a následuje sušení. To probíhá na speciálně navržených vyvýšených postelích, které zvyšují proudění vzduchu a podporují tak rovnoměrnost procesu. Během této klíčové fáze je káva pravidelně otáčena, což také přispívá k rovnoměrnějšímu sušení a zároveň se opět vybírají špatná zrna. Sušení probíhá cca 16 dní a poté se mechanicky odstraní pergamen, nejjemnější část kávové třešně, která až doteď obalovala kávová zrnka.