V této svěží kávě se snoubí sladkokyselé tóny ostružin s tóny šťavnatých jablek. Dochuť černého čaje dodává šálku rafinovanou hloubku, díky které dosáhnete komplexního zážitku.
Rwanda se vyznačuje ideálními podmínkami pro pěstování kávy — vysoká nadmořská výška, pravidelné srážky, vulkanické půdy s dobrou organickou strukturou. Drtivou většinu rwandské kávy produkují drobní zemědělci, kterých je přibližně půl milionu a jejich pozemky často nejsou o moc větší než jen jeden hektar na rodinu.
Gatare je jednou z nejstarších promývacích stanic v zemi — její založení se datuje od roku 2003. Stanice má skvělou reputaci díky svému zaměření výhradně na výběrovou kávu. Nachází se v západní provincii, a je obklopena kopci, které jsou celé pokryté kávovníky. Stanice se mnohokrát účastnila i soutěže Cup of Excellence a vždy se umístila na vysokých příčkách. Odrůda Red Bourbon zpracována suchou metodou, byla v stanicí Gatare sušená 5 týdnů na vyvýšených postelích. Každá šarže je roztříděna, vysušena a degustováná pro lepší analýzu profilů.
Uzziel Habimana a Laetita Mukandahiro založili zpracovatelskou stanici Ikawa v únoru 2019, společnost, která exportuje rwandské výběrové kávy od malých producentů a družstev. Zaručují spravedlivé ceny farmářům a kvalitu a dohledatelnost zákazníkům. Jsou velmi oddáni férovosti kávového průmyslu a reinvestují 20 % svých zisků do zemědělských komunit. Prostřednictvím Ikawa House Laetitia a Uzziel sní o budování udržitelné kávové komunity v Rwandě, nabízející lepší budoucnost mladým Rwandčanům prostřednictvím svého vzdělávacího centra a propagaci rwandské speciality kávy.
- Ovocitost: 3.5 / 5
- Sladkost: 3 / 5
- Hořkost: 1.5 / 5
- Nadmořská výška: 2 050 m n. m.
- Sklizeň: podzim 2023