Potřebujete pauzu od všech bláznivin a fermentů? Tato promytá káva až z daleké Tanzánie, kterou si pro vás připravila pražírna Kmen Coffee Roasters, je ideální pro celodenní popíjení - kdekoliv, kdykoliv, s kýmkoliv. Nepřepije se vám a nepřestane vás bavit. Čistý šálek s lehkými tóny zeleného čaje s bergamotem, sladkým aroma karamelu a šťavnatostí rebarbory.
V Tanzánii se produkují jedny z nejlepších afrických káv s komplexními chuťovými profily. Kávové produkce se nachází na severu v okolí Kilimandžára a v jižní části Mbeya. Tato oblast je známá svou úrodnou půdou. Dobře se zde nedaří pouze výběrové kávě, ale také kakau, čaji a koření. Kávě hraje do karet vysoká nadmořská výška, silné sluneční paprsky a bohaté srážky. Farmáři pěstují kávovníky na svých políčkách, které mají v průměru 2 hektary. Veškeré třešně sbírají ručně, a tak zaručují tu nejvyšší kvalitu kávy. Svou úrodu třešní farmáři dále dodávají do centrálních promývacích stanic, které vlastní a provozují zemědělci z Isaiso AMCOS (Agricultural Marketing Cooperative Society). Ti se pravidelně účastní školení v oblasti agronomie, která se zaměřují na zpracování kávy a celkově na zlepšování kvality celého procesu. Tento lot kávy byl zpracován klasickým promytým způsobem a pyšní se vítězstvím v národní soutěži pořádanou organizací Tanzanian Coffee Board.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.