Výběrová káva Tanzánie MBOZI z nizozemské pražírny Sprout Coffee Roasters je charakteristická tóny mandlí, jablek a pomerančů.
Káva v Tanzanii se dlouhou dobu pěstovala téměř výhradně na severu. Regiony Kilimanjaro, Arusha, Tarime, Kagera, Kigoma a Karatu/Ngorongoro byly ceněny pro své ideální podmínky pěstování Arabiky. Tato káva se pěstuje v relativně nové jižní rostoucí oblasti, založené v 80. letech minulého století, podporované evropskými podporovateli. Je ironií, že dnes 75 až 85% celkové produkce kávy v Tanzanii dnes pochází z farem na jihu.
Tato káva byla zpracována promytou metodou, kdy jsou kávové třešně ručně sklizeny a přesunuty do zpracovatelské stanice nebo promývací mlýna. Tam se třešně omyjí a následně putují do mechanického stroje, který z nich odstraní dužinu. Kávové třešně se následně přesunou do sudů s vodou, kde jsou po několik hodin vystaveny fermentaci. Z těchto kádí se přesměrují do promývacích kanálů a následně jsou rozprostřeny na vyvýšená lůžka pro účely sušení. Tento proces je přísně kontrolován. Zrnka se pravidelně převrací, aby tak došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo potřebné úrovně vlhkosti.
- Producent: Drobní místní farmáři
- Nadmořská výška: 1.700 m.n.m.