Výběrová káva Tanzanie MONDUL z irské pražírny 3fe je charakteristická tóny červeného jablka, kandovaných lískových ořechů a hroznového vína.
Kávu z Tanzanie nemáme v nabídce každý den, ale když už se nám to podaří, vždy je to něco výjimečného. Tato pečlivě zpracovaná káva se pěstuje na svazích Monduli v severní vysočině Tanzanie, asi 23 kilometrů od města Arusha, významného mezinárodního diplomatického centra. Město Arusha je součástí severního okruhu safari, nedaleko některých největších národních parků, jako je národní park Serengeti, národní park Kilimanjaro, chráněná oblast Ngorongoro a další.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Odrůda: směs původních odrůd AA a AB