Tato promytá perlová zrnka (nebo také peaberry) z Tanzánie od pražírny Sprout Coffee Roasters jsou ideální na vaše každodenní espresso i filtrovanou kávu. Perlová zrnka jsou oproti těm normálním kulatá, což se v šálku této kávičky vyznačuje výraznou ovocnou chutí s tóny zeleného jablka a švestek, které je doplněné sladkým marcipánovým tělem společně s jemnou čajovou dochutí. Vychutnejte si tuto parádní kávičku i vy!
Mondul Coffee Estate, která se nachází na svazích hory Monduli v Tanzanii, je udržitelně spravovaná farma s bohatou historií sahající až do roku 1931. Založila ji rodina Davico, která sem přivezla kávová semena z Etiopie, a na některých polích se stále pěstují právě tyto původní sazenice z 30. let 20. století. V roce 2007 přijali noví akcionáři na farmě kombinaci tradičních a moderních postupů. Panství se rozkládá na 511 hektarech, z nichž 266 je věnováno vysoce kvalitním kávovým zrnům arabica pěstovaným v nadmořské výšce 1600 až 1800 metrů. Zbytek je věnován chování dobytka a pěstování dalších plodin. Mondul Coffee Estate zaměstnává 100 stálých a přibližně 850 příležitostných pracovníků během vrcholné sklizně a dbá na posílení postavení zaměstnanců a udržitelnost. Sociální projekty zahrnují poskytování dojnic, podporu včelařství a podporu komunitních farem a zeleninových zahrad, což odráží závazek sídla k holistickému rozvoji komunity a péči o životní prostředí.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1600 - 1800 m n. m.